logo

 


Η ιστοσελίδα της Π.Ε. Ξάνθης είναι ενημερωμένη μέχρι

την Τετάρτη 15/01/2020


Για μεταφορά στον καινούργιο ιστότοπο πατήστε εδώ.

 

Παρατήρηση Πουλιών - Bird Watching

Εκτύπωση

Η παρατήρηση πουλιών (Birdwatching) είναι γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου και εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με αυτή.

Παρατήρηση Πουλιών - Bird Watching

Η γνωριμία με τους φτερωτούς «συγκατοίκους» του νομού μας μπορεί να οδηγήσει σε συναρπαστικές αναζητήσεις σε ιδιαίτερης ομορφιάς μέρη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη διασκέδαση με τη γνώση, εναλλάσσοντας παραστάσεις, σ΄ ένα μοναδικό πανηγύρι χρωμάτων και ήχων.

Παρατήρηση Πουλιών - Bird WatchingΗ λίμνη Βιστωνίδα με έκταση 44.000 στρεμμάτων, μαζί με τις μικρές λιμνοθάλασσες που την πλαισιώνουν, το υδροχαρές παρθένο δάσος του δέλτα του Νέστου και τα παρθένα δάση της ορεινής περιοχής με τους χειμάρρους, που τα διασχίζουν, αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό, διεθνώς αναγνωρισμένο, για την ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, σε ένα πολυποίκιλο και ιδιαίτερα πολύτιμο σύμπλεγμα υγροτόπων και βιοτόπων.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη πουλιών. Πολλά απ΄ αυτά αναπαράγονται εδώ, ενώ άλλα ξεχειμωνιάζουν ή περιοδικά χρησιμοποιούν τον νομό μας στο μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Αποικία ερωδιών, στην λίμνη Βιστωνίδα μερικά από τα πιο σπάνια και διεθνώς απειλούμενα με εξαφάνιση είδη παγκοσμίως, που ζουν εδώ, είναι ο Παρατήρηση Πουλιών - Bird WatchingΑργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Νανόχηνα (Anser erythropous), η Κοκκινολεμόχηνα (Branda ruficollis), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), ο Σιταετός (Aguila clanga), ο Βασιλαετός (Aguila heliaka), το Κιρκινέζι (Falco Naumani) και η Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris).

Το Δέλτα του Νέστου είναι ο τόπος που ζουν τριακόσια είδη πουλιών, εκ των οποίων τα δώδεκα είδη χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή της Αγκαθοκαλημάνας (Holopterus spinosus), καθώς και το μοναδικό τόπο στην Ευρώπη που βρίσκεται σε φυσική κατάσταση ο Κολχικός φασιανός.

Στην ορεινή μας περιοχή μπορεί να συναντήσει κανείς τον πολύχρωμο και πανέμορφο Αγριόκουρκο (Tetrao Urogallus) και την Αγριόκοτα (Bonasa Bonasia).

Παρατήρηση Πουλιών - Bird WatchingΣας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την Ξάνθη, να γνωρίσετε την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα του φυσικού μας πλούτου, να παρατηρήσετε και να μάθετε για τα σπάνια είδη πουλιών, τους φτερωτούς κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας.

Να είστε βέβαιοι ότι θα ζήσετε μια εξαιρετική εμπειρία, που μόνο η Ξανθιώτικη γη μπορεί να σας προσφέρει.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥΛΙΩΝ (Μετάφραση στα αγγλικά)

 1. Λαγγόνα = PYGMY CORMORANT
 2. Κορμοράνος = CORMORANT
 3. Λευκοτσικνιάς = LITTLE EGRET
 4. Αργυροτσικνιάς = GREAT EGRET
 5. Σταχτοτσικνιάς = GREY HERON
 6. Πελαργός (λευκός) = WHITE STORK
 7. Χαλκόκοτα = GLOSSY IBIS
 8. Χουλιαρομύτα = SPOONBILL
 9. Φοινικόπτερο = FLAMINGO
 10. Βουβόκυκνος = MUTE SWAN
 11. Ασπρομετωπόχηνα = WHITE FRONTED GOOSE
 12. Νανόχηνα = LESSER WHITE FRONTED GOOSE
 13. Πρασινοκέφαλη πάπια = MALLARD
 14. Χουλιαρόπαπια = SHOVELER
 15. Κυνηγόπαπια = POCHARD
 16. Κεφαλούδι = WHITE HEADED DUCK
 17. Θαλασσαετός = WHITE TAILED EAGLE
 18. Βραχοκιρκίνεζο = KESTREL
 19. Αγριόκουρκος = CAPERCAILLIE
 20. Αβοκέτα = AVOCET
 21. Στρειδοφάγος = OYSTERCATCHER
 22. Νεροχελίδονο = COLLARED PRATINCOLE
 23. Σιγλίγουρος (λεπτομύτα) = WHIMBREL
 24. Σκυλοκούταβος (γλάρος) = MEDITERRANEAN GULL